UNN Peace and Conflict GSP 202 Questions & Answers

GSP 202 Question and Answers

  1. Which of the following is not a generic term to capture the field of peace and conflict____________?

(a) Conflict Transformation

(b) Conflict Education

(c) Conflict Studies

(d) Peace and Conflict Studies

 

  1. The following are notable peace scholars except _______

(a) Stepak Moller

(b) Hugh Miall

(c) Tom Woodhouse

(d) Oliver Ramsbotham

 

  1. The sage Handbook of Conflict Revolution was edited by _______

(a) Denish and Coleman

(b) Wallesteen

(c) Jessica Senehi

(d) Zatman and Kremenyuk

 

  1. Matyok suggests that _______ and _______ are the philosophical foundation of peace and conflict.

(a) Conflict resolution & Resolution

(b) Conflict analysis & Resolution

(c) Conflict resolution & Conflict Analysis

(d) Conflict Theory and Conflict analysis

 

  1. ___________ is the science of peace?

(a) Conflictology

(b) Harmony

(c) Polemology

(d) Irenology

 

  1. The levels of conflict include the following except ________?

(a) Macro conflict

(b) Meta conflict

(c) Mega conflict

(d) Meso conflct

 

  1. The development of PCS is categorised into __________ interconnected generations

(a) 4

(b) 5

(c) 6

(d) 3

 

  1. Peace and Conflict Studies developed as an academic field of study in the year __________

(a) 1918 to 1938

(b) 1858 to 1878

(c) 1955 to 1975

(d) 1940 to 1960

 

  1. The Journal of Conflict Resolution was founded in ________

(a) 1945

(b) 1955

(c) 1965

(d) 1975

 

  1. Studies and analyses focused on understanding the nature of violent conflict are at the following levels except ________

(a) Intra-state level

(b) Inter-state level

(c) Domestic level

(d) International level

 

  1. Which of the following is a key feature that occupied the minds of many peace scholars in the Reconstruction Era____________?

(a) Conflict semantics

(b) Conflict Resolution

(c) Conflict asymmetry

(d) Conflict control

 

  1. __________ refers to the contradictory perceptions of the conflict situations

(a) Generative complexity

(b) Dynamic complexity

(c) Social complexity

(d) Evolutional complexity

 

  1. Which of the following is the duration of the foundation Era_________?

(a) 1965-1985

(b) 1985-2005

(c) 1918-1945

(d) 1945-1965

 

  1. The PCS programme in Ibadan was pioneered by _______

(a) James Oladupo

(b) Emeka Agbo

(c) Olarewaju Layo

(d) Albert Olawole

 

  1. _________ identifies the distinct features in which the field of PCS defined itself in relation to the challenge of its subject-matter.

(a) John (2008)

(b) Ezeh (2004)

(c) Matyok (2009)

(d) Rogers (2007)

 

  1. The major schools in peace and conflict studies?

(a) Structuralist Perspective

(b) Minimalists

(c) Revolutionist

(d) Maximalists

 

  1. _______ is regarded as the father of peace and conflicts?

(a) Nwolise Perkin

(b) Akpuru Aja

(c) Johan Galtung

(d) Horowitz Moore

 

  1. The following are concepts of peace and conflict except __________

(a) Peace is the absence of war

(b) Peace is respect and tolerance between people

(c) Peace is tranquillity or inner peace

(d) Peace is justice and development

 

  1. Peace keeping Is a creative compromise of ________ and _________ of the UN Charter

(a) III and IV

(b) IV and V

(c) V and VI

(d) VI and VII

 

  1. Peace enforcement is set to achieve any of the following except _______

(a) Separlist

(b) Peace keeping

(c) Enforcing cease-fires

(d) Protection of human rights.

 

  1. Causes of conflict are classified into the following except _______

(a) Politics

(b) Values

(c) Resources

(d) Psychological needs

 

  1. Which of the following is not a type of violence___________?

(a) Emotional violence

(b) Cultural violence

(c) Spiritual violence

(d) Psychological violence

 

  1. Which of the following is a component of conflict resolution________?

(a) Effective communication

(b) Negotiation

(c) Rule transformation

(d) Dialogue

 

  1. The following are types of alternative dispute resolution except _______

(a) Arbitration

(b) Negotiation

(c) Mediation

(d) Problem resolution

 

25.Mediators are classified into the following except _____________

(a) Community mediators

(b) Authoritative mediators

(c) Social network mediators

(d) Independent mediators

 

  1. Which of the following is regarded as a school of thought on the nature of human security?

(a) Revolutionary school

(b) Medieval school

(c) Broad school

(d) Capitalist school

 

  1. _________ defines conflict as the pursuit of incompatible interests and goals by different groups.

(a) David Francis

(b) Karl Marx

(c) George Simmel

(d) David Lockwood

 

  1. The theory which states that conflict is a legitimate component of social life is ____________

(a) Karl Marx

(b) Ralph Dahrendorf

(c) George Simmel

(d) Lewis Coser

 

  1. Which theorist classified conflict into social and system conflict

(a) Karl Marx

(b) Ralph Dahrendorf

(c) George Simmel

(d) David Lockwood

 

  1. The theory of cross cutting was propended by _______

(a) Lewis Coser

(b) Ralph Dahrendorf

(c) George Simmel

(d) David Lockwood

 

  1. The theory of human needs was proposed by the renowned psychologist ________ in ________ year

(a) George Manuel in 1957

(b) Albert Jones in 1944

(c) Gur Hoffler in 1938

(d) Maslow Abraham in 1943

 

ANSWERS

  1. B
  2. A
  3. D
  4. C
  5. D
  6. B
  7. B
  8. D
  9. A
  10. D
  11. C
  12. C
  13. D
  14. D
  15. D
  16. C
  17. C
  18. A
  19. D
  20. B
  21. A
  22. A
  23. C
  24. D
  25. A
  26. C
  27. A
  28. C
  29. D
  30. A
  31. D
Share on:
Avatar

Leave a Comment